Na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru održana je promocija Škole jedriličarstva Aero kluba Prijedor i predstojećeg 16.Blanik kupa koji će se u subotu 28.avgusta održati na Aerodromu Urije.

Naime, na centralnom gradskom trgu u poslijepodnevnom časovima izložena je jedrilica ” cirus standard 75″ pored koje su zaintresovanim, a pogotovo najmlađim Prijedorčanima, članovi Aero kluba Prijedor organizovali prezentaciju mogućnosti letenja.

Član Aero kluba Prijedor i direktor Blanik kupa LJubiša Aramanda ,koji se jedriličarstvom bavi 31 godinu , imao je šta da kaže svima koji su sa pažnjom razgledali ovaj izloženi model vazduhoplovne jedrilice jednosjeda standard klase namijenjenoj sportskim takmičenjima.

“Ovo je prvi put, od kada postoji Aero klub Prijedor, da pored padobranaca i jedriličari rade promociju vazduhoplovstva našeg grada koji ima aerodrom i grad je na to ponosan jer ga malo koji grad ima u Republici Srpskoj”, rekao je Aramanda.

On je dodao da je svrha bila da se jedriličastvo promoviše prevashodno djeci i omladini budući da najhrabrije namjeravaju da prime u njihov klub.

“Želimo da obučimo naše mlade nasljednike, nove pilote jer grad Prijedor u vazduhoplovstvu ima dugu tradiciju i iduće godine slavi 70 godina postojanja”, rekao je Aramanda.

On je dodao da Aero klub Prijedor trenutno školuje sedam mladih pilota, da su četiri već završila obuku i jedan dobar dio njih će iduće godine položiti i za pilote jedrilice.

“Jedriličarstvo jeste sport hrabrih, ali i sport tehnike, sport poznavanja meteorologije i drugih nauka već i drugih vidova tehnike, poznavanja konstrukcije vazduhoplova jer ovdje treba biti i letač i mehaničar u isto vrijeme”, rekao je Aramanda.

On je ovu promociju iskoristio da sve ljubitelje vazduhoplovnog sporta i jedriličarstva pozove na 16. Blanik kup koji će u subotu 28.avgusta na Aerodromu Urije okupiti 42 pilota iz 12 ekipa zemalja cijele bivše države.

Riječ je o jedinstvenom takmičenju u regionu i to pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-23” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

prijedorgrad.org